Bu sitedeki lavinya.net forum/panolar sayfası bölümü 22 yıl önce yani 2002 yılında kurulmuş, 11 yıl önce 2013 yılında ise aktif kullanımı durmuştur. Güncel/yeni paylaşım yoktur. Yalnızca arşiv/nostalji için yayına açıktır.

Baba Zula

Diğer sanatçılar... Konserleri, haberleri, incelemeleri...
Cevapla
yaskaman

Baba Zula

Mesaj gönderen yaskaman »

BaBaZuLA 1996 yılında Levent Akman (kaşık, bendir, def, konga ve makineler), Murat Ertel (saz ve diğer telli çalgılar, teremin, ses) ve Emre Onel (darbuka, sampler, ses) tarafından Istanbul'da kuruldu.

arife tarif
Geleneksel Türk müzik aletlerinin kullanımını elektronik öğelerle birleştiren grup, değişik bir tını yaratarak Türk Halk Müziği'ne yepyeni bir soluk getirmiştir. Kayıdı alınan doğal seslerin, çalınan akustik ve elektrikli, geleneksel ve modern müzik aletlerinin çeşitli elektronik efektlerle zenginleştirilmesi Baba Zula müziği'nin temelini oluşturmaktadır. Müziği oluşturan tema, makam, usul ve ses gibi öğelerden biri veya birkaçının, kayıt ve prova yoluyla belirlenmesi ile doğaçlama yapmaya başlayan grup, bu yöntemi "Saptanmış Doğaçlama" kavramı altında, görselliğe de özel bir önem vererek konser, film, tiyatro ve albümlerine taşımıştır. Canlı etkinliklerde çekirdek kadroya eklenen elemanlar tarafından hazırlanan video, dia ve film gibi unsurların kullanımına da ağırlık vermektedir.


BaBa ZuLa'nın konukları
İlk albüm ve konserlerinden itibaren müzisyen ve oyunculara konuk sanatçı olarak yer vermeyi benimseyen gruba Trakya'lı Selim Sesler (klarnet ustası), Kanada'lı Brenna Mccrimmon (Rumeli türkücüsü), Fahrettin Aykut (davulcu), Tuncel Kurtiz (sinema ve tiyatro sanatçısı), Ahmet Uğurlu (sinema ve tiyatro sanatçısı), San Fransisco'lu Ralph Carney (saksofoncu) ve diva Semiha Berksoy (Türkiye'nin ilk bayan opera sanatçısı, ressam) gibi ünlü sanatçılar da katılmıştır.

Film müzikleyen BaBa ZuLa
Derviş Zaim'in, arabaları çalıp sonra tekrar yerlerine koyan ve daha sonra bir tavus kuşuna aşık olan araba hırsızının öyküsünü anlattığı ilk filmine yaptıkları özgün müziklerden oluşan "Tabutta Rövaşata" (Ada Müzik) adlı ilk albümlerini 1996 yılında kaydettiler. Film ile aynı adı taşıyan albümde, oyunculardan Ahmet Uğurlu, Tuncel Kurtiz ve Ayşen Aydemir'in seslerinin yer aldığı dört şarkı da bulunmaktadır.

Baba Zula, Antoine de Saint Exupery'nin "Küçük Prens", Arnold Lobel'in "Kurbağa Öyküleri" ve Perihan Mağden'in "Mutfak Kazaları" isimli tiyatro oyuncuları için yaptığı müziklerin toplandığı "3 Oyundan 17 Müzik" (Doublemoon) adlı albümünü 1999 yılında çıkartmıştır. Bu albümde pek çok sanatçının yanında Ralph Carney, Brenna Mccrimmon ve Selim Sesler de konuk sanatçı olarak yer almıştır. 2001 yılında Ahmet Çadırcı'nin yönetmenliğini yaptığı seks filmleri gösteren bir sinemanın makinistinin eski bir porno yıldızına olan tutkusunun öyküsünü anlatan "Renkli Türkçe" isimli filmini müzikleyen grup, Türkiye haricinde İngiltere ve Makedonya'da da konserler vermiştir. Topluluk, Haziran 2002'de, Efes Pilsen Summer Festivali "One Summer in Love"da Manu Chao konserini açtı.

Baba Zula elemanları Levent Akman ve Murat Ertel 6 ve 8 Aralık 2002 tarihlerinde Almanya'nın Köln kentinde gerçekleşen Akdeniz Film Festivali'nde Gerald Doecke ve Norbert Jorzik adlı iki alman müzisyenle konser verdiler.

27 Ocak 2003'te sonuçları açıklanan Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) Türk Sineması 2002 ödüllerinde "En İyi Müzik" ödülüne, Ümit Ünal'ın "Dokuz" adlı filmine yaptıkları müzikleriyle Baba Zula elemanları Emre Onel, Murat Ertel ve Levent Akman'ın diğer grubu Zen layık görüldü.

Ruhani Oyun Havaları ve Mad Proff. 2003
Reggae dünyasında bir efsane olan ve ayrıca Massive Attack, Beastie Boys ve Lee Perry gibi isimlerle çalışan dub üstadı Mad Proff.'la birlikte "Ruhani Oyun Havaları" isimli albümlerini yayınladılar.

BBC world service tarafından EBU (Avrupa Yayın Birliği) bünyesinde Türkiye'yi temsil edecek grup olarak seçilen Baba Zula'nın, TRT İstanbul stüdyosunda yapılan kayıtlar EBU üyesi 16 ülke radyolarında yayınlandı.

Duble Oryantal ve Alex Hacke 2005
Berlin Film Festivalinde en iyi film ödülünü alan Fatih Akın'ın bir sonraki projesin "Istanbul Hatırası" (Crossing the Bridge - the Sound of Istanbul) isimli filminin açılışında ve finalinde yer aldılar. Bu filmin çekimlerinde tanışıp, beraber çaldıkları "Einsturzende Neubauten" grubunun basçısı Alexander Hacke ile beraber çalışmaya ve kayıt yapmaya başladılar.

2005 albümü "Duble Oryantal"de Alexander Hacke dışında Hüsnü Şenlendirici, Özkan Uğur, Brenna MacCrimmon, Sly and Robbie gibi kanuklar da yer aldılar.

Dondurmam Gaymak 2006
2006 yılında Muğla'lı bir yönetmen olan Yüksel Aksun'nun yine Muğla'lı köylülerle çektiği "Dondurmam Gaymak" filmine müzik yaptılar ve yaptıkları bu müzikleri soundtrack albümü olarak yayınladılar.

İstanbul
Baba Zula tipik bir İstanbul grubudur. Günümüzde İstanbul'un sesini etkileyen ve kentin hem geleneksel hem de çağdaş, çok kültürlü mirasını sahiplenen ve özellikle Türkiye halk kültürü ve snatını İstanbul perspektifinden damıtırlar.

Kısa filmlere, tiyatro oyunlarına ve belgesel filmlere özgün müzikler yapan Baba Zula, Türkiye'de İstanbul dışında Kars, İzmir, Antalya, Muğla, Akhisar, Ankara, Bursa, Eskişehir'de; Türkiye dışında ise Danimarka, Fransa, Belçika, Bulgaristan, Makedonya, İngiltere, Almanya, İtalya, Hollanda gibi ülkelerde festivaller ve çeşitli klüplerde konserler vermektedir.

alıntı: babazula resmi sitesindendir.
TOPRAK
Üye
Üye
Mesajlar: 57
Kayıt: Cumartesi, Haziran 24, 2006 12:58
Konum: eskişehir

Re: Baba Zula

Mesaj gönderen TOPRAK »

müziği çok sağlam gerçekten..izleme fırsatım oldu.. :P
nemesis
Yeni Üye
Yeni Üye
Mesajlar: 14
Kayıt: Çarşamba, Ağustos 2, 2006 21:23
İsim: ceyda
Konum: İstanbul

Re: Baba Zula

Mesaj gönderen nemesis »

kopyalarak çoğalmaz ki bendeki özgür ruh!!! oya ablanın sesini sadece bu şarkıda duyma şerefine nail oldum:)
Kullanıcı avatarı
lonely
Görevli
Görevli
Mesajlar: 926
Kayıt: Salı, Ağustos 30, 2005 10:55
İsim: Burcu
Konum: İstanbul

Re: Baba Zula

Mesaj gönderen lonely »

"bir sana bir de bana" çok güzeldir tavsiye ederim dinleyin bence. bambaşka bir dünyaya sürüklediğini düşünmüşümdür hep
Cevapla