1920 yılından beri evrenin genişlediği biliniyor. Bu genişlemenin büyük patlamadan bu yana, 12 veya 15 milyar yıldır süregeldiği kabul ediliyor. Cevabı hala bulunamayan soru şu: Bu genişleme sonsuza kadar devam edecek mi? Yoksa, kütle çekim genişlemeye bir son vererek, büzülme mi başlayacak. Geriye doğru sarılan bir film misali, evren tekrar başlangıç noktasına geri dönecek mi? Son yıllarda yapılan araştırmalar, bu soruyu daha karışık hale getirdi. Yapılan ölçümlere göre evren, artan bir hızla genişliyor. Bu, beklenmedik bir sonuç zira hızın artışına neyin neden olduğu bulunamıyor. Bazılarına göre hızlanmanın nedeni, negatif çekim - itme - özelliği olan, ancak henüz ne olduğu anlaşılmayan karanlık madde veya karanlık enerji. Hız artışının gerçek olmadığını ve ölçüm yöntemlerinin yetersizliğinden dolayı aldandığımızı düşünen gökbilimciler de var. Buna rağmen, evren, kütle-çekim kavramlarını ve kuramlarını sorgulamamızı gerektirecek tarzda davranıyor.
Hızlanan Evren
-
- Yeni Üye
- Mesajlar: 17
- Kayıt: Perşembe, Temmuz 17, 2008 22:40
- İsim: gözde
-
- Takımdan
- Mesajlar: 661
- Kayıt: Salı, Şubat 14, 2006 16:17
- İsim: Ahmet
- Konum: İstanbul
Re: Hızlanan Evren
Evreni sonsuzluk kavramı olmadan düşünmek ve "evren nerede genişliyor" sorusunun cevabını vermek çok güç. Biz cisimleri evrende yer kaplayan şeyler olarak tanımlıyoruz. Genişlemek kavramı ise cisimlere özgü bir şey(?!). Dolayısıyla evren cisim gibi hareket ediyorsa onu hareketinin nerede olduğunu nasıl tanımlayacağız? Şimdiye kadar hep evren genişliyor dediklerini duyduk ama evren nerede genişliyor sorusunun sorulduğunu duymadık. Evren nerede?
Sanırım sadece 3 boyutta yaşadığımız için bazı şeyleri algılamamız zor.
Sanırım sadece 3 boyutta yaşadığımız için bazı şeyleri algılamamız zor.
-
- Takımdan
- Mesajlar: 249
- Kayıt: Pazar, Mayıs 16, 2004 22:48
- İsim: Bedih
- Konum: Yurt Dışı
Re: Hızlanan Evren
Selamlar bence bu deneyler dünyanın dengesine zıt orantılı olarak çok büyük problemler yaşanmasına neden olucak diyorum. Zaten dünyanın dengesinde yıpranmalar var bunları söylemek için bir bilim adamı olmanın gerekmediğini düşünüyorum. Herşey ortada çok fazla hor kullanıyoruz Dünya'yı birde bu deneylerle vurucaklar bakalım daha neler görecegiz...