Bu sitedeki lavinya.net forum/panolar sayfası bölümü 22 yıl önce yani 2002 yılında kurulmuş, 11 yıl önce 2013 yılında ise aktif kullanımı durmuştur. Güncel/yeni paylaşım yoktur. Yalnızca arşiv/nostalji için yayına açıktır.

Işığı durdurmak...

Bilim - teknoloji haberleri, makaleleri ve ilgilileri...
Cevapla
gozdegulumseyis
Yeni Üye
Yeni Üye
Mesajlar: 17
Kayıt: Perşembe, Temmuz 17, 2008 22:40
İsim: gözde

Işığı durdurmak...

Mesaj gönderen gozdegulumseyis »

Resim

Harvard Üniversitesi’nden fizik profesörü Lene Vestergaard Hau ve ekibi, ışıkla oynuyor. Ekip, yaptığı çalışmalarla daha önce ışığın hızını saniyede 17 metreye kadar düşürebiliyordu. Işığın boşlukta hızı saniyede yaklaşık 300 bin kilometredir.

Devam eden çalışmalar sonucu, ışığı tamamen durdurmak mümkün oldu. Bunu yapabilmek için Mutlak sıcaklığa çok yakın bir sıcaklığa ( yaklaşık -273 derece) kadar soğutulan çok yoğun sodyum bulutu kullandılar. Bu buluta Bose-Einstein bulutu deniyor. Bu bulutun içindeki atomlar çok sıkışık bir durumda bulunuyor.

Bose-Einstein bulutuna gönderilen ışık ışınının bir çeşit madde hali oluşuyor. Bu madde halini bulut içinde başka bir yere nakleden ekip daha sonra bu maddenin tekrar ışığa dönüşmesini sağladı.

Bu buluş bilim insanlarının optik bilgiyi istenilen şekilde işlemeyi sağlayabilecek.

Araştırmayı yürüten Hau, Einstein’in ortaya koyduğu görelilik yasalarına aykırı olmadığını belirtti ve Einstein’in bu çalışmayı görmesi halinde bir hayli şaşıracağını söyledi.
bernoulli
Yeni Üye
Yeni Üye
Mesajlar: 2
Kayıt: Pazartesi, Mart 23, 2009 21:29
İsim: ilker
Konum: İzmir

Re: Işığı durdurmak...

Mesaj gönderen bernoulli »

bence ışık hızını yavaşlatmak yerine ışık hızına ulaşmak lazım geleceğe ulaşmanın yolu ışıktan hızlı olmak..
Cevapla